Visa_04

Visa pour l’image 2013

por: Juan Carlos Pascual

Entre el 31 de agosto y el 15 de septiembre de este año se celebró en Perpignan el 25º certamen de fotoperiodismo “Visa pour l’image”, y tuve la suerte de poder visitar varias de las exposiciones oficiales que se mostraban al público.

Visa_01Lo cierto es que en un sólo día es harto complicado poder disfrutar con tranquilidad de estas exposiciones, así que hay que ir concentrado para recibir y absorber la mayor cantidad de información posible en el menor tiempo que puedas utilizar.  Aunque tal vez sea más recomendable elegir de antemano alguna de las muestras para así degustarlas con más tranquilidad.

Para mí lo más destacado de este año es sin duda la gran retrospectiva que sobre el legendario fotógrafo de guerra Don McCullin se podía visitar en la Église des Dominicains.  En ella se pueden ver parte de los trabajos más famosos del reportero, como el impresionante retrato de un soldado Visa_02en estado de shock tras superar un bombardeo en Vietnam o la visita a un campo de niños desnutridos en Biafra, con la imagen de un niño albino escuálido que se quedaría desde entonces en las pesadillas de McCullin.

El otro gran trabajo que quiero destacar es el “Todo irá bien” de la estadounidense Darcy Padilla.

En 2010 Padilla fue galardonada con el premio “W.Eugene Smith” por su inquietante reportaje “The Julie Project”, en el que narraba la vida de Julie Baird durante 18 años hasta la muerte de la retratada debida al sida.
Pues bien, lejos de quedar ahí, Darcy Padilla decidió seguir fotografiando al que fuera la pareja de Julie y a la hija que tuvieron en común, dejando en sus fotografías un retrato social sobre la pobreza, los lazos familiares inconexos y la realidad marginal que azota a una parte de la sociedad cuya existencia nos negamos a ver y procuramos mantener alejada.
Sin duda un ejemplo excepcional de fotografía comprometida.

A partir de aquí me quedo con la siempre espectacular muestra del “World Press Photo” con la polémica fotografía ganadora de Paul Hansen y con los leones de Michael Nichols, que mediante un artilugio manejado a distancia pudo documentar “La corta y feliz vida de un león del Serengueti” dejando instantáneas espectaculares por lo cercano de los retratos.

También a destacar “Shane y Maggie: retrato de violencia doméstica” de Sara Lewkowicz, un reportaje que me deja con dudas por lo explícito de algunas imágenes mientras la fotógrafa estaba presente; la retrospectiva del fotorreportero Joao Silva, quien sufrió la amputación de sus dos piernas al pisar una mina antipersona, o la magnífica “Las calles de Alepo” de Jérôme Sessini, un trabajo lleno de tensión en una zona de conflicto sin mostras apenas personas.

Visa_03 Y al hilo de este último trabajo dejo mis impresiones generales.  Después de ver tantas exposiciones, muchas de ellas de conflictos armados y fotografía de guerra, la sensación es de saturación en cuanto a este tipo de trabajos crudos y truculentos, que finalmente se terminan confundiendo unos con otros y pierden una parte importante de su identidad.  Tal vez comienza a ser necesario darle una vuelta de tuerca a ese tipo de fotografía, buscar caminos algo distintos para contar lo mismo. Sé que es necesario que se vean los efectos reales de esos conflictos para tomar conciencia, pero pienso que tenemos que reinventar los vehículos en que los mostramos para evitar la saturación que lleva a la indiferencia, buscar caminos como los de “Las calles de Alepo”, que como dije anteriormente destila una inusual tensión dramática en un escenario arrasado por las batallas.  A veces impacta más en el subconsciente ver una sábana colgada entre dos edificios haciendo de parapeto contra los francotiradores que ver un cadáver ensangrentado por fuego enemigo.

    Y esto es todo, estas han sido mis impresiones de la visita a una cita ineludible y que tenemos la suerte de tener relativamente cerca para poder disfrutarla.

Visa_04

firamedieval2013_thb_med

8ª Fira Medieval a Creu Coberta

Aquest dissabte amb motiu de la fira medieval de Hostafrancs en trobarem per anar a fer unes fotos tots plegats.

El punt de trobada serà a la plaça de Sants, al costat del monument del ciclista a les 10:30

No t'ho perdis!

logo FCF jpg

5a Lliga Catalana de Fotografia Digital

BASES

5a LLIGA CATALANA DE FOTOGRAFIA DIGITAL

PARTICIPANTS: Exclusivament els Socis de la Federació Catalana de Fotografia que ho desitgin.

OBRES: 1 fotografia per autor a cada una de les vuit convocatòries.

AUTORIA i DRETS: Totes les fotografies han de ser preses del propi autor. Cada autor es responsabilitzarà totalment dels drets d’imatge i de qualsevol possible reclamació.

TEMA I TÈCNICA: Totalment lliure.

ARXIU: Les obres es presentaran en arxiu jpg.

MIDES: 1024 píxels de base si el format de la imatge és horitzontal;768 píxels d’alçada si el format de la imatges és vertical a 72dpi de resolució.

TRAMESA: Les imatges s’enviaran des del WEB: www.fedcatfotografia.org, en la secció “Racó del Soci”. Cada soci accedirà amb un nom d’usuari i una clau d’accés. El nom d’usuari serà el núm. d’entitat a la qual pertany i la clau d’accés el seu núm. de soci de la Federació Catalana de Fotografia.Les fotografies que portin el nom del autor es desqualificaran.

TERMINI D’ADMISSIÓ: La data límit d’admissió serà les 23.59h del diumenge del segon cap de setmana de cada mes. La data límit que es publicarà al web no estarà mai inclosa.

VEREDICTE: Es faran 8 veredictes, des del mes d’octubre de 2013 fins al mes de maig de 2014. Els veredictes l’efectuaran persones alienes a la FCF, d’entitats, associacions, col·lectius o professionals relacionats amb el món fotogràfic.

JURAT: Joseline Dupeux, Isabel Munuera, Lola Herrera, i Hugo Romano, Steven Leprevost, Andrés Canepa.

PUNTUACIÓ: A cada obra que concursi, cadascun dels membres del Jurat li atorgarà una puntuació entre 10 i 1 punts.

PREMIS: N’hi hauran dues classificacions; una d’autors i una d’entitats. Per a la classificació d’entitats, només es tindran en compte les puntuacions dels 5 primers classificats de cada entitat a cada convocatòria.

Obtindran Medalla de la FCF els cinc primers autors classificats i les tres primeres entitats classificades. També rebran diploma fins el 10 classificat d’entitats i fotògrafs. Les puntuacions de l’última convocatòria es faran públiques en la Revetlla 2014 juntament amb el lliurament de Premis. Aquest concurs està reconegut per la Federació Catalana de Fotografia, i serà puntuable per a la classificació per a l’obtenció dels títols AFCF, EFCF i MFCF amb numero 2014/02.

La puntuació que s’atorgarà en aquest concurs serà la següent:

A les classificacions de cada una de les 8 convocatòries.

Els autors que obtinguin la millor puntuació, rebran 1 punt de la FCF.

A la classificació final,

  • 1r Classificat: 4 punts FCF
  • 2n Classificat: 3 punts FCF
  • 3r Classificat: 2 punts FCF
  • Del 4t al 10è Classificat: 1 punt FCF

EXPOSICIÓ i VARIS: Totes les obres que hagin concursat a cada veredicte, seran exposades al web de la FCF, amb el nom de l’autor i la puntuació obtinguda. Els 100 primers classificats al final de la lliga, hauran d’enviaruna imatge en alta resolució que formarà part de la fototeca de la Federació amb un mínim de 3000 píxels de costat i a 254 dpi i amb la qual es faran exposicions a ser possible internacionals,publicació a la revista 50 mm de la FCF, audiovisual per a la Gala i altres esdeveniments. A més a més les fotografies amb les quals hagin participat a la lliga aquests mateixos autors, podran participar a campionats internacionals encara per determinar.

IMPREVISTOS: Qualsevol cas no previst en aquestes bases, serà resolt en primera instància pel responsable de concursos de la FCF, el qual posteriorment, el comunicarà a la Junta Directiva, essent aquesta la què resoldrà en última instància. El fet de participar en el concurs, comporta l’acceptació d’aquestes bases.

B 2014-02_5a LLIGA CATALANA DE FOTOGRAFIA DIGITAL

Foto1r classificat de la 4a Lliga Catalana de Fotografia Digital– Raúl Villalba.

 

CALENDARI
DE FINS
octubre 01/10/2013 13/10/2013
novembre 01/11/2013 10/11/2013
desembre 01/12/2013 08/12/2013
gener 01/01/2014 12/01/2014
febrer 01/02/2014 09/02/2014
març 01/03/2014 09/03/2014
abril 01/04/2014 13/04/2014
maig 01/05/2014 11/05/2014
Festa_cab

30ª Festa de la Fotografia

L´Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Sant Feliu de Guíxols - AficGuíxols organitzarà el proper 12 d'octubre de 2013 la 30a FESTA DE LA FOTOGRAFIA.

El proper 12 d'octubre de 2013 a Sant Feliu de Guíxols se celebrarà la 30a Festa de la fotografia organitzada per AFIC Guíxols. Des de AFOSANTS organitzarem una sortida per poder asistir.

Festa_Foto_2013

expo

Exposició 12/24 BCN

Alguns dels nostres socis exposen fins el 30 de setembre d'enguany a L'Ateneu del Clot, al carrer Muntanya 16 bis, Barcelona.

12/24 BCN és el projecte de 12 fotògrafs durant 24 hores prenent el pols a la ciutat de Barcelona. Durant 24 hores aquests dotze artistes van recollir 365 fotografies que podrien resumir l'activitat de la nostra ciutat,

A la exposició es mostra un recull d’aquestes obres.

Autors

  • Carme Bombi Gimeno
  • Garmen García Portabales
  • Dolores Bañón Morant
  • Fernando Vecino Durán
  • Ferran Morán Gay
  • Francesc Reina Ltitrán
  • Jesús Salvador Tauste
  • José Antonio Andrés Ferriz
  • Marta Mauro García
  • Pilar Castillo Pla
  • Toni Barabino García
  • Vicente Olmos García

La expo es pot visitar fins el 30 de Setembre.

slide1

Els dimecres d'AFOSANTS

Hola amics / gues

recordeu que aquest dimecres dia 4 de Septembre tornen els dimecres de AfoSants.

Lloc: Bodega Bartolí, carrer Vallespir, 41
Hora: de 19 a 21 h

No hi falteu !!

AFOSANTS som tots !!

CONTACTA AMB NOSALTRES

ASSOCIACIÓ FOTOGRÀFICA DE SANTS


calendari afosants

 AFOSANTS

Casa del Mig

Carrer Muntadas, 1-5

(Parc de l'Espanya Industrial) 08014 Barcelona

© Afosants.cat